Aantal meldingen discriminatie iets toegenomen

Geplaatst op woensdag 21 mei 2025

Uit de Regionale Monitor Discriminatie blijkt dat er in 2024 meer meldingen zijn gedaan over discriminatie in gemeente Maashorst dan voorgaande jaren. De meeste meldingen betroffen discriminatie op grond van herkomst en huidskleur (15) en discriminatie op ‘niet wettelijke gronden’ (10), ofwel benadeling vanwege uiterlijk of bijvoorbeeld sociaal-economische achtergrond.

In de strijd tegen discriminatie werkt regio Oost-Brabant met een ‘Regionale Monitor Discriminatie’. Die monitor biedt een gedetailleerd overzicht van discriminatie-incidenten, zowel regionaal als per afzonderlijke gemeente. De cijfers komen van de politie-eenheden van Oost-Brabant en van meldpunten zoals bureau RADAR (waar gemeente Maashorst mee samenwerkt).

Burgemeester Hans van der Pas: “De stijging in het aantal meldingen is deels te verklaren doordat meer inwoners weten dat ze melding kúnnen maken. Dat is feitelijk gezien dus alleen maar fijn. De monitor helpt ons om de cijfers in de gaten te houden. Ze geven een goed beeld over de aard en omvang van discriminatie in onze regio. Die inzichten hebben we nodig om effectief antidiscriminatiebeleid te kunnen ontwikkelen of aan te scherpen.” Wethouder Ramona Sour vult aan: “Deze cijfers stellen ons ook in staat om vinger aan de pols te houden wat betreft maatschappelijke spanningen. Daar willen we natuurlijk tijdig op in kunnen spelen vanuit ons streven naar inclusie, veiligheid en gelijke behandeling van alle inwoners.”

Cijfers Maashorst

Bij de meldingen die zijn gedaan bij de politie ging het in de meeste gevallen (15 van totaal 32) over herkomst of huidskleur. Daarnaast is er één geval van antisemitisme gemeld, één van discriminatie op grond van handicap en vijf meldingen over discriminatie omdat iemand op mannen, vrouwen of allebei valt. Via antidiscriminatievoorzieningen zoals RADAR zijn de meeste meldingen (10 van de totaal 23) gedaan op basis van niet-wettelijke gronden. Dit zijn discriminatiegronden die niet expliciet in de wet zijn opgenomen, maar die mensen wél als discriminerend ervaren. Denk bijvoorbeeld aan benadeling vanwege uiterlijk, kledingstijl, sociaal-economische achtergrond of taalgebruik. Wethouder Ramona Sour: “Hoewel deze gronden juridisch niet altijd onder discriminatie vallen, geven ze waardevolle signalen over ervaren uitsluiting in de samenleving. Opvallend is bovendien dat deze meldingen vooral gaan over situaties bij collectieve voorzieningen. Dit zijn plekken die juist voor iedereen toegankelijk horen te zijn.”

Een gemeente voor iedereen

De gemeente Maashorst vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en kan meedoen. Daarom heeft de gemeente begin 2025, samen met de gemeenteraad, een inclusie-agenda opgesteld. Ook is inmiddels een speciale werkgroep samengesteld uit deskundigen en inwoners, waaronder mensen die kunnen meedenken vanuit eigen ervaring. Zij denken mee over belangrijke onderwerpen en helpen om plannen voor meer inclusie uit te voeren.


Ben je zelf in aanraking gekomen met discriminatie, of ken je iemand in je omgeving die hier mee te maken heeft/had? Je leest hier (Deze link gaat naar een andere website)hoe je hier melding van kunt maken.

Meer nieuws

  • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

    9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

  • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

    21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

  • Meepraten over de omgevingsvisie

    11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

  • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

    14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws