Samen maken we het buitengebied veiliger
Geplaatst op vrijdag 6 juni 2025
Het buitengebied in Brabant is aantrekkelijk voor criminelen. Dit komt omdat er veel lege schuren, stallen en kassen zijn, je elkaar minder snel ziet in het buitengebied, en de kans om gepakt te worden kleiner is. Ook hebben veel boeren het financieel moeilijk. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 boeren wel eens is benaderd door criminelen. Toch melden zij dit vaak niet. Daarom zijn er op 2 en 3 juni weer speciale actiedagen geweest. Onder leiding van het Interventieteam Maas & Leijgraaf (IML) bezochten politie, Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) en gemeenten Land van Cuijk en Maashorst plekken in het buitengebied. Zo willen we ondernemers helpen om zich beter te beschermen tegen criminaliteit.
De gemeente Maashorst wil graag beter contact met boeren en ondernemers in het buitengebied. We willen weten wat hun vragen zijn, welke problemen zij hebben en waar kansen liggen. Samen, stap voor stap, willen we werken aan een veiliger buitengebied. Door gesprekken met bewoners en ondernemers hopen we dat zij sterker staan tegen criminelen. Ook hopen we dat verdachte situaties vaker worden gemeld.
In gesprek tijdens actiedagen
Tijdens de actiedagen waren we daarom duidelijk zichtbaar in het buitengebied. We gingen in gesprek met bewoners en ondernemers. We spraken over hoe we samen criminelen kunnen tegengaan. In totaal zijn zo'n 60 locaties bezocht. De bezochte bewoners en ondernemers vonden het fijn dat politie, gemeente en ZLTO samen langskwamen. We deelden ook folders uit met informatie, zodat iedereen weet waar ze terecht kunnen met vragen of zorgen. We willen deze actiedagen vaker organiseren om in contact te blijven.
Burgemeester Hans van der Pas: "Door samen met onze partners op bezoek te gaan bij bewoners en ondernemers in het buitengebied, kunnen we signalen van criminaliteit vroeg herkennen. Zo zorgen we samen voor een veilige omgeving."
Wat doet het interventieteam Maas & Leijgraaf
Het IML bezoekt regelmatig preventief locaties, deze actiedagen zijn daar een voorbeeld van. Ook voert het IML controles uit bij panden en locaties waar vermoedens zijn van criminaliteit, ondermijning (verborgen strafbare activiteiten) of waar activiteiten plaatsvinden die volgens de wet niet zijn toegestaan. Binnen het IML werken politie, gemeenten Land van Cuijk en Maashorst en omgevingsdienst Brabant-Noord samen om criminaliteit en ondermijning tegen te gaan. Per situatie wordt bekeken welke partners nodig zijn.
Melden verdachte situaties
Ervaar je zelf overlast? Of zie je een verdachte situatie? Meld dit dan. Dat kan via:
- Politie: 0900 - 88 44 (Deze link gaat naar een andere website)
- Maashorst: 0413 - 28 19 11 (Deze link gaat naar een andere website) of via www.gemeentemaashorst.nl/meldingcriminaliteit (Deze link gaat naar een andere website)
- Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 70 00 (Deze link gaat naar een andere website) of www.meldmisdaadanoniem.nl (Deze link gaat naar een andere website)
Alle tips worden vertrouwelijk behandeld. Samen maken we het buitengebied veiliger.
Meer nieuws
-
31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden
9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.
-
Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst
21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.
-
Meepraten over de omgevingsvisie
11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.
-
Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage
14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.