Bevrijdingsvuur wakkert aandacht voor vrijheid aan

Geplaatst op woensdag 10 mei 2023

Maar liefst 80km legden de lopers uit Maashorst af met het bevrijdingsvuur. De symbolische vlam werd in estafette vanuit Wageningen naar de 6 kernen gebracht. In elke kern konden de lopers en hun begeleiders rekenen op een warme ontvangst. Een prachtig initiatief en een hele prestatie, benadrukte burgemeester Rianne Donders bij de finish in Uden. “Het vuur is echt met teamwerk naar hier gebracht.”

Vroege ochtend

De eerste ceremonie in Maashorst vond plaats in de vroege ochtend in Reek. De vlag werd gehesen en het vuur werd ontstoken. In Schaijk stond in ‘De Komme’ een welverdiend ontbijt en een lekkere kop koffie klaar. In het dorpshuis in Zeeland stond na een mooie korte ceremonie de koffie en thee klaar.

Vliegbasis

Een bijzondere ervaring was voor de lopers en hun begeleiders de etappe over de vliegbasis. De luchtmacht staat ook nu paraat om onze vrijheid te verdedigen en heeft het initiatief van de bevrijdingsloop dan ook van harte omarmt. Vier leden van de luchtmacht liepen zelf ook mee.

Muziek en applaus

De Peeltrappers haalden de lopers op bij de poort aan de zijuitgang om hen te begeleiden naar het herdenkingsmonument. Flink wat dorpsgenoten haalden de lopers Odiliapeel binnen met applaus. Onder begeleiding van muziek en onder het oog van het toegestroomde publiek werd in Volkel de vlam ontstoken.

Mooie woorden en soep in Uden

Burgemeester Donders sprak de lopers toe en had ook lovende woorden voor de organisatie. Vanwege de verwachtte regen konden de lopers, begeleiders en iedereen die dat wilde binnen in het gemeentehuis terecht voor broodjes en een kop ´vrijheidssoep´.

Meer nieuws

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

 • Inloopdagen omgevingsvisie

  11 jun 2022 - Tijdens de inloopdagen in de dorpen halen we in een open gesprek met inwoners/ondernemers graag op wat hún verwachtingen en ideeën voor de toekomst (periode 2030-2040) zijn, rondom de leefomgeving.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?