Rechter staat opvang 200 mensen in Van der Valk toe

Geplaatst op woensdag 27 december 2023

Bron: Communicatie

De rechter oordeelde vrijdagmiddag 22 december dat er voorlopig 200 mensen mogen worden gehuisvest in het Van der Valkhotel in Uden. Dat gebeurde nadat omwonenden een schorsing hadden gevraagd van de omgevingsvergunning voor de huisvesting van 300 mensen.

In het vonnis van de rechter staat dat er de komende weken twee dingen kunnen gebeuren: het gaat goed, of het gaat niet goed. Als het goed gaat, kunnen COA of gemeente verzoeken om een verhoging van het aantal personen. Als het niet goed gaat, kunnen omwonenden vragen om aanscherping.

Humane opvang

Burgemeester Rianne Donders is opgelucht dat de 88 mensen die sinds woensdag al verblijven in de opvang mogen blijven, en dat er nog ruim 100 mensen extra mogen komen. “Uiteindelijk was het ons daarom altijd te doen: humane opvang regelen voor mensen in nood. Het is goed dat dat nu kan.” De rechter legde ook een aantal voorwaarden op. Zo moet er elke week een bewonersoverleg worden gehouden, waarbij meer inwoners betrokken moeten worden dan tot op heden het geval was. Donders: “We gaan met het COA overleggen hoe we dat zo goed mogelijk vorm kunnen geven. Want natuurlijk willen we spreken met onze inwoners.“

Ook moet het COA het veiligheidsplan naleven. Dit plan kwam tot stand in overleg met de omwonenden. Daarin staat onder meer dat er 24 uur per dag toezicht aanwezig is in de opvang, en dat de opvang 24 uur per dag telefonisch bereikbaar moet zijn. Daarnaast moet de gemeente intensief toezicht laten houden op de fietstunnel en het foodcourt, niet alleen met camera’s maar ook door politie en boa’s.

De rechter vroeg partijen om een maand te kijken hoe de opvang gaat, voor ze eventueel terug naar de rechter gaan.

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?