Vanuit de raad: “Mooi om tijdens de Open Dag de betrokkenheid van bewoners te zien”

Geplaatst op dinsdag 16 januari 2024

Veel geïnteresseerde inwoners brachten tijdens de Open Dag op zaterdag 13 januari een bezoek aan het gemeentehuis in Uden. In de raadzaal gaven raadsleden en de griffie, het team dat de gemeenteraad ondersteunt, de inwoners een kijkje in de wereld van de gemeenteraad.

“Wauw. Ik had dit nog niet eerder gezien. Een mooi, open ruimte hoor.” Het is één van de vele kreten die bezoekers roepen als ze de raadzaal binnenkomen. De ronde zaal grenst direct aan de receptie en verbindt verschillende onderdelen van het gemeentehuis met elkaar. Je hoeft dus niet eerst een deur te openen om in de zaal te komen. Bovendien biedt het veel doorkijkjes naar bijvoorbeeld de koffiecorner en een binnentuin. Met veel hout, een beplantte wand en de groene stoelen, doet de ruimte natuurlijk aan.

Normaal is dit de plek waar raadsleden tijdens vergaderingen besluiten nemen, maar tijdens de Open Dag is het een plek om te ontmoeten en te ontdekken. Een raadslid voert een gesprek aan één van de statafels. Even verderop maakt een moeder een foto van haar kind, die trots op de stoel zit van de burgemeester. Een andere bezoeker krijgt een rondleiding door de ruimte en wijst nieuwsgierig naar het kastje van de microfoon. “Is dit nu het knopje wat je moet indrukken als je iets wilt zeggen?”

Grenzend aan de raadzaal is een kinderhoek ingericht met leuke activiteiten, er is een rondleiding door het gemeentehuis en de geur van verse popcorn komt je tegemoet. Kinderen lopen rond met geschminkte gezichtjes en veel afdelingen vertellen iets over zichzelf. “De gemeente heeft hier iets moois neergezet,” vinden raadsleden Cees Keizer en Jürgen Minten. “En het is fijn om te zien dat het door de inwoners ook goed ontvangen wordt. De betrokkenheid is voelbaar.”

Cees en Jürgen voeren zelf ook veel geanimeerde gesprekken. “Die gaan meestal niet over de raad,” lachen ze beide. “Maar dat is niet zo gek. De meeste bezoekers willen vooral het gemeentehuis zien. En dat is prima.” Toch worden er hier en daar wel wat misverstanden over de gemeenteraad de wereld uit geholpen. Zo ontdekt een ouder echtpaar dat ‘raadslid zijn’ geen baan is waarop je kunt solliciteren, maar dat dit een functie is waarvoor je wordt gekozen en die je naast je dagelijkse bezigheden uitvoert.

Veel mensen ontdekken tijdens de Open Dag ook dat de gemeenteraad iets heel anders is dan het college (de burgemeester en wethouders). Ook lanceerde de gemeenteraad deze dag een digitale vragenlijst. Centraal staat de vraag: hoe denk jij over de gemeenteraad? Deze vragenlijst (Deze link gaat naar een andere website) staat nog de hele maand open, dus vul deze in, alvast bedankt!

De gemeenteraad bespreekt onderwerpen en neemt beslissingen namens alle inwoners die gestemd hebben. Dan is het logisch dat inwoners tussentijds ook kunnen zien wat de raad allemaal doet. Daarom deelt de raad regelmatig achtergrondverhalen, zoals deze. Zo kun jij, als inwoner van onze mooie gemeente, eenvoudig een kijkje nemen in de keuken van de gemeenteraad.