Zo voorkom je vastvriezen van afval in je container

Geplaatst op dinsdag 16 januari 2024

Het winterweer is echt begonnen, dat hebben we deze week goed gemerkt! Door de lage temperatuur buiten kan het afval in je afvalcontainer of de deksel vastvriezen, waardoor de containers niet (goed) geleegd kunnen worden. De inzamelaar komt niet terug om de container alsnog te legen. Mensen van wie de container nog (deels) vol is, moeten de container gewoon weer aanbieden op de volgende inzameldag.

Met deze tips zorg je ervoor dat je afval in de container niet vastvriest:

• Zet de container(s) in een berging of schuur als mogelijk of op een beschutte plek.
  • Leg een tak of een stuk karton tussen de deksel en de container. Zo vriest de deksel niet vast.
  • Het vastvriezen komt vooral voor bij de groene GFT+E container. Als de container leeg is, kun je een dunne krant of eierdoos op de bodem leggen. Dat neemt het vocht op en voorkomt voor een groot deel het vastvriezen.
  • Laat nat groente- en fruitafval goed uitlekken voordat je het in de GFT+E container doet. Hoe minder water erin zit, hoe minder kans op bevriezing.