Maashorst op de toeristisch recreatieve kaart

Geplaatst op donderdag 4 april 2024

Maashorst werkt samen met ondernemers in de sector om de gemeente op de toeristisch recreatieve kaart te zetten. In 2023 zijn al veel stappen gezet.

Maashorst wil de meest aantrekkelijke gemeente van Brabant zijn voor toerisme en recreatie. In 2023 zijn daarom een visie en uitvoeringsprogramma Toerisme en Recreatie Maashorst 2040 opgesteld. Voor ondernemers in de gemeente zijn toerisme en recreatie namelijk van groot belang. De visie en het bijbehorende uitvoeringsprogramma zijn dan ook opgesteld in samenspraak met de betreffende ondernemers (recreatie, agrarisch, horeca en centrumondernemers), betrokken inwoners en jongeren per kern, Platform Toerisme Maashorst, culturele organisaties en natuurorganisaties.

Resultaten 2023

De activiteiten in het uitvoeringsprogramma werken allemaal toe naar de ambitie van Maashorst. In 2023 zijn er al veel stappen gezet. Zo vertellen we inwoners, bezoekers en bedrijven via exploremaashorst.nl (Deze link gaat naar een andere website) over wat er te doen is in Maashorst. De website trok in 2023 53.100 bezoekers. En op Facebook hebben we inmiddels bijna 12.000 volgers. Natuurcentrum De Maashorst heeft lessen aangeboden aan basisscholen om respectvol om te gaan met omgeving en natuur. 22 basisscholen deden vorig jaar mee, met in totaal 4.367 kinderen. Ook hebben 32 ondernemers een e-learning-pakket van Platform Toerisme Maashorst aangeboden gekregen, om meer te weten te komen over de pareltjes van Maashorst. Zodat ze die kennis met hun gasten kunnen delen. Verder is onder meer het fietsroutenetwerk aangepast, en is in het voorjaar een fietskaart uitgegeven door VisitBrabant. Er is een begin gemaakt met de route voor het Geopark Peelhorst en Maasvallei. En deze maand verschijnt ook voor het eerst het toeristisch Explore Maashorst Magazine. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Recreatie en Toerisme): “Samen met alle betrokkenen kijken we elk jaar of we nog op de juiste koers zitten. En maken we samen een uitvoeringsprogramma. Zo houden we de juiste aansluiting met onze ambitie.”

Wat gaan we doen in 2024?

Voor 2024 staat dan ook weer een nieuw uitvoeringsprogramma in de steigers. Onder meer gaan we:

 • data verzamelen om inzicht te krijgen in bezoekersstromen;
 • aan de Palmstraat een natuurpoort ontwikkelen als regionale entree naar natuurgebied De Maashorst;
 • het wandelroutenetwerk optimaliseren;
 • onderzoeken of het haalbaar om bezoekers/inwoners op de (deel)fiets naar bezienswaardigheden te laten komen in plaats van met de auto;
 • nieuwe, eenduidige bewegwijzering van toeristische objecten in Maashorst realiseren;
 • ondernemers helpen vakantieparken te vitaliseren.

Wethouder Jeroen van den Heuvel is trots op de samenwerking met de ondernemers en op het resultaat: “Maashorst is een streek om te zijn! Dat laten we zien aan inwoners en bezoekers. Samen zetten we Maashorst op de toeristisch recreatieve kaart.”

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?