"Ik ben van betekenis én leer bijzondere gerechten kennen"

Geplaatst op dinsdag 21 mei 2024

Er gaat een wereld voor ze open. Letterlijk en figuurlijk. Dat zeggen zowel de Udense Marja als Ali en Ayat, bewoners van de asielopvang. Want doordat zij elkaar ontmoeten en samen koken en eten, leren ze elkaar en elkaars verhaal en gebruiken kennen. Samen vertellen ze over Meet & Eat. En over de activiteiten die ze in het kader van dit project met elkaar ondernemen.

Het verhaal van de vluchteling

Meet & Eat is een initiatief van het COA. Toen Marja er in januari over hoorde, meldde ze zich als vrijwilliger aan. "In eerste instantie omdat ik het belangrijk vind om me te verdiepen in het verhaal van de vluchteling. Ik merk in mijn omgeving dat er verschillende ideeën zijn over de opvang. Maar eigenlijk kun je je pas een mening vormen als je de mensen en hun verhaal kent. Daarom meldde ik me aan. En - eerlijk is eerlijk - omdat ik van koken houd en graag nieuwe gerechten leer kennen."

Carnaval en Koningsdag

Het COA bracht Marja in contact met het jonge Jemenitische echtpaar Ayat en Ali. En hun baby Karin, die kort na hun aankomst in Nederland geboren is. Marja: "Ze zijn hoogopgeleid en spreken zeer goed Engels, dat is natuurlijk handig. Daarbij staan ze erg open voor onze cultuur. Ze hebben zich al op eigen houtje in de carnaval gestort en op Koningsdag hun dochtertje in het oranje gekleed." "Klopt", lacht Ali. "En door de activiteiten die we samen met Marja ondernemen, leren we de Nederlandse gewoonten en taal steeds beter kennen."

Intense gesprekken

Bij Marja thuis kookten ze verschillende keren voor elkaar. "Fantastisch. Ik heb al geleerd om zoiets simpels als rijst met kardemom, koriander, kruidnagel en veel andere kruiden klaar te maken", vertelt Marja. "Daarnaast voeren we intense gesprekken. Het verhaal van Ayat en Ali is erg verdrietig en zij hebben hun oudste dochtertje moeten achterlaten." Ali: "Maar juist daarom zijn deze activiteiten zo belangrijk. Ze vrolijken ons op. Bovendien vinden we het heel gezellig dat niet alleen Marja's man, maar soms ook haar overburen met de kinderen aansluiten. Karin en de kinderen zijn dol op elkaar."

Biebpas en Babybrabbels

Het project mag dan Meet & Eat heten, het hoeft niet alleen om koken en eten te draaien. Marja, Ali en Ayat spreken ook wel eens af om koffie te drinken. En ze zijn bij de bibliotheek geweest. Ayat: "Een medewerker liet zien wat er voor kinderen allemaal is en via welke boeken en audio-materialen we Nederlands kunnen leren. Karin heeft al haar eigen biebpas, en wij kregen een proefabonnement. Inmiddels zijn we al naar Babybrabbels geweest, een heel leuke activiteit."

Dankbaar

Meet & Eat is niet alleen voor Ali en Ayat, maar ook voor Marja heel waardevol. "Ik weet nu wat het betekent om vluchteling te zijn. Het begrip is nu zoveel minder abstract. Ik ben dankbaar dat ik van betekenis kan zijn. Ayat en Ali zijn mensen met kansen. Ik draag graag mijn kleine steentje bij om die voor ze mogelijk te maken. Alleen al door hen in contact te brengen met andere mensen."

Meet & Eat

Wilt u meer informatie over het project of wat het precies inhoudt om Meet & Eat-vrijwilliger te zijn? Of wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Mail dan naar fmzudenwonen@coa.nl. Een medewerker van het COA neemt dan contact met u op.

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?