Bruine beuk aan de Runstraat in Schaijk moet direct gekapt worden

Geplaatst op vrijdag 14 oktober 2022

De bruine beuk die aan de Runstraat in Schaijk voor basisschool de Regenboog staat moet helaas direct gekapt worden. Door middel van een noodkapprocedure wordt hij vrijdag 14 oktober gekapt. De monumentale beuk stond een paar jaar geleden nog goed in blad. Nu heeft hij een transparante kroon, klein blad en reuzenzwammen aan de voet van de stam.

Niet alle zwammen zijn slecht voor bomen. Maar de reuzenzwam veroorzaakt in relatief korte tijd rot in de wortels. Hierdoor wordt de boom instabiel en is er een verhoogde kans dat de boom omvalt bij een sterke wind.

Een boomdeskundige heeft de boom onderzocht. Uit het onderzoek is gebleken dat de zwamvorming zich al in een redelijk vergevorderd stadium bevindt. De verwachting is dat de boom binnen 1 tot 5 jaar volledig afsterft. Omdat we nu een natte periode in het seizoen ingaan zal de aantasting door de zwammen toenemen en is er een groot risico dat de boom omvalt.

Veiligheid

Om de veiligheid te garanderen op deze drukke plek in Schaijk moet de boom helaas gekapt worden. De boom wordt morgen, vrijdag 14 oktober, gekapt. Een noodkap procedure wordt niet vaak toegepast en wordt alleen gebruikt als de veiligheid in het geding is en snelheid geboden is om ongelukken te voorkomen. Er wordt dus wel een kapvergunning aangevraagd maar het is onverantwoord de bezwaartermijn van 6 weken aan te houden in verband met de veiligheid. De omwonenden en de school zijn inmiddels geïnformeerd.

Wethouder Jeroen van den Heuvel: “Helaas moeten wij deze acute maatregel nemen om de veiligheid te garanderen. Uiteraard hadden wij dit liever anders gezien. Op de locatie wordt een nieuwe boom terug geplant. Op een later moment wordt bekeken welke soort boom dit wordt”.
 

Meer nieuws

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

 • Inloopdagen omgevingsvisie

  11 jun 2022 - Tijdens de inloopdagen in de dorpen halen we in een open gesprek met inwoners/ondernemers graag op wat hún verwachtingen en ideeën voor de toekomst (periode 2030-2040) zijn, rondom de leefomgeving.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?