Wip zoveel mogelijk tegels en maak Maashorst groener

Geplaatst op woensdag 22 maart 2023

Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer van start. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat Maashorst de strijd aan met een recordaantal van ruim 150 Nederlandse gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. De aftrap werd dinsdag 21 maart gedaan met een heus nationaal wip lied. Pak je schep, zing mee met ‘Wip Holland Wip’ en vergroen je tuin.

55 voetbalvelden

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal in Nederland al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden. Het is de 2e keer dat Maashorst deelneemt. Tijdens het Nederlands Kampioenschap wil Maashorst het komende half jaar zoveel mogelijk tegels vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Hier vind je ook de teller die de standen bijhoudt.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. Nieuw onderzoek wijst zelfs uit dat het planten van bomen in verstedelijkt gebied het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Maashorst roept daarom alle inwoners op om mee te wippen.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. “Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden”, zegt Lodewijk. “Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond."

Maashorst-tegelwip

De gemeente is ook gestart met het verwijderen van tegels en roept bedrijven en inwoners op hetzelfde te doen. Om deelname aan het NK Tegelwippen zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op die je helpen je tuin te vergroenen. Houd hiervoor de website of social media van gemeente Maashorst in de gaten. Inspiratie in de vorm van tuintips en best practices zijn te vinden op de website van het NK Tegelwippen (Deze link gaat naar een andere website).

Wint Maashorst de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

Meer nieuws

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

 • Inloopdagen omgevingsvisie

  11 jun 2022 - Tijdens de inloopdagen in de dorpen halen we in een open gesprek met inwoners/ondernemers graag op wat hún verwachtingen en ideeën voor de toekomst (periode 2030-2040) zijn, rondom de leefomgeving.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?