Project vitale vakantieparken nu ook in Uden

Geplaatst op woensdag 5 april 2023

Het project Vitale en toekomstbestendige vakantieparken is inmiddels ook in de kernen van de voormalige gemeente Uden gestart. De resultaten in voormalig Landerd zijn positief. Wethouder Jeroen van den Heuvel (Recreatie & toerisme): “Met dit project helpen we parkeigenaren de kwaliteit van hun park te verbeteren.”

De vakantieparken in de gemeente zijn belangrijk voor de recreatieve functie van de regio. Ze zorgen ook voor inkomsten in de recreatieve sector. “Wij willen daarom de eigenaren van de vakantieparken ondersteunen en helpen bij het aantrekkelijker en sterker maken daarvan”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel. “Dat doen we door goede ontwikkelingen aan te moedigen. Ook geven we aan wat wel en niet mag. Dat voorkomt ongewenste situaties en het geeft de eigenaren instrumenten om verbeteringen door te voeren.” Het project is in 2019 gestart in de voormalige gemeente Landerd en is nu uitgebreid met vier vakantieparken in Uden.

Maatwerk waar nodig

In de voormalige gemeente Uden werd niet gecontroleerd op vaste bewoning op de parken, weet de wethouder. “Dan is het natuurlijk vreemd als de gemeente ineens komt met een bericht dat dat niet mag.” Tijdens het onderzoek in Landerd zijn veel gesprekken gevoerd met permanente bewoners. Aan hun is toen ook uitgelegd waarom het wonen op vakantieparken niet is toegestaan. In die periode gingen veel mensen al uitkijken naar andere, legale huisvesting en vonden die ook. Uiteindelijk kregen zeventien huishoudens een waarschuwing dat ze moesten vertrekken. De meeste van hen hebben inmiddels al ergens anders legale woonruimte gevonden. Andere huishoudens krijgen op dit moment nog ondersteuning vanuit de gemeente. Wethouder Van den Heuvel: “Waar mensen ondanks eigen inspanning er niet in slagen om een andere woning te vinden, bieden we maatwerk en ondersteuning vanuit het sociaal domein. Dat werpt zijn vruchten af. Acht huishoudens hebben inmiddels een ander huis gevonden, waarvan enkele met hulp van de gemeente. En twee krijgen waarschijnlijk binnenkort een woning. Ook ligt er een baan in het verschiet, en mensen ontvangen weer toeslagen, omdat ze staan ingeschreven op een vast adres.”

Recreatiewoningen voor recreatie

In Uden gaan we nu ook met de bewoners van vakantieparken in gesprek. “Het handhaven op vaste bewoning is geen doel op zich”, benadrukt Jeroen van den Heuvel. “Maar recreatiewoningen moeten beschikbaar zijn voor vakantie en recreatie, op een park dat fijn is om er te recreëren. Dat is de insteek. Samen met de parkeigenaren maken en houden we met dit project dan ook de vakantieparken in onze gemeente sterk en klaar voor de toekomst.” 

Meer nieuws

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

 • Inloopdagen omgevingsvisie

  11 jun 2022 - Tijdens de inloopdagen in de dorpen halen we in een open gesprek met inwoners/ondernemers graag op wat hún verwachtingen en ideeën voor de toekomst (periode 2030-2040) zijn, rondom de leefomgeving.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?