Gemoedelijke eerste netwerkbijeenkomst jeugd in Maashorst

Geplaatst op vrijdag 27 oktober 2023

Samenkomen voor normalisering en preventie

Donderdag 26 oktober was de eerste netwerkbijeenkomst rond jeugd in Maashorst in het Wapen van Reek. Van onderwijs, opvang, tot GGD Hart voor Brabant, en van ONS welzijn tot leerplicht: allemaal waren ze gekomen om te luisteren naar verschillende sprekers over normalisering, preventie en samenwerken. “Om te voorkomen dat kleine problemen grote problemen worden. Dat kan door samen te werken.” Met deze boodschap heette wethouder Ramona Sour de aanwezigen van harte welkom. 

Normaliseren als tegenbeweging

Spreker Ate de Boer bracht zijn ervaringen mee uit Noord Oost Friesland. Hij is directeur bij ‘Effectief Onderwijs’ en helpt scholen met het verbeteren van de kwaliteit. Hij ziet een trend dat het normaler wordt om te problematiseren en te diagnosticeren. Terwijl voorkomen van zorg eigenlijk is wat je voor de meeste kinderen wilt. In Noord Oost Friesland stelden ze daarom met een breed netwerk aan partners een actieplan op. Wat Ate de Boer nog mee wilde geven aan de aanwezigen: “Verbinding maakt het succes! En durf creatief en anders te denken, je hebt er lef voor nodig!”

Kennismaken en netwerken

Direct na zijn verhaal riep Ate de Boer de aanwezigen op om in twee minuten kennis te maken met iemand uit de zaal die je nog niet kent. De Brabantse gemoedelijkheid werd meteen zichtbaar toen iedereen direct opstond en er verschillende mooie gesprekken ontstonden. Ook vóór en ná het formele gedeelte was er bewust veel ruimte voor (hernieuwd) kennismaken.

Goede behouden in nieuwe structuur

Dagvoorzitter Gijs de Louw (Compass) wist de aandacht van de professionals snel weer te pakken en gaf het woord aan Demi van de Goor van de gemeente Maashorst. Zij gaf een korte toelichting op de ontwikkelingen rondom jeugd van het afgelopen jaar.  Veel elementen zijn al dagelijkse praktijk. Denk bijvoorbeeld aan het preventieteam en de Lokaal Educatieve Agenda. Er komt een nieuw onderwijsachterstandenbeleid ‘Kind en kans’. En in 2024 gaat de gemeente aan de slag met haar preventief jeugdbeleid. Alles met als doel de zorgcirkel te verkleinen en de preventiecirkel te vergroten. Als laatst werd de (hernieuwde) netwerkkaart Maashorst gepresenteerd. De cirkels op de netwerkkaart Maashorst zijn al uitgetekend en geven een weergave van alle partners rondom jeugd in de gemeente Maashorst. Het kind en gezin in het midden met de netwerkpartners daar omheen.

Info

Preventieteam Maashorst groeit op in de kernen

Vervolgens was het de beurt aan het Preventieteam Maashorst om zich voor te stellen. Sinds april 2023 is het preventieteam jeugd in Maashorst gestart. Preventiewerker Tobias Jubbega vergeleek het team met een opgroeiend kind. Het gaat met vallen en opstaan en dat mag ook. Het team heeft drie pijlers: bieden van ondersteuning, collectieve preventie en community building. De verschillende preventiewerkers vertelden over hun eigen praktijk. Met mooie voorbeelden waarin ze het verschil konden maken voor jongeren. De aanwezigen luisterden aandachtig. Voor de professionals staat er een open uitnodiging om ideeën of signalen te bespreken met de preventiewerkers. “We zitten samen in hetzelfde vaarwater, dus laten we ook samen optrekken in het belang van de jeugd,” vatte Tobias Jubbega het samen. De teamleden zijn rechtstreeks te benaderen voor iedereen. Op de website van de gemeente Maashorst (Deze link gaat naar een andere website) staan de contactgegevens inclusief rechtstreekse telefoonnummers en mailadressen. 

Vervolg

De netwerkbijeenkomst eindigde in een gezellige borrel in de foyer van het Wapen van Reek. De gemeente organiseerde deze bijeenkomst samen met Compass en Team Preventiewerk op veler verzoek vanuit het veld. Wethouder Sour: “We hopen dat hier basis wordt gelegd voor een nog betere samenwerking. Want veel gaat er goed, maar het kan altijd beter.” Daarom zal er zeker een vervolg komen op deze succesvolle netwerkbijeenkomst jeugd.

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden bent u over deze pagina van de website?