Gevechtsvliegtuigen oefenen van 11 t/m 13 december 2023

Geplaatst op maandag 27 november 2023

Air Combat Command vliegt in de avonduren

Gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht vliegen in week 50 bij duisternis. De toestellen vliegen van maandag 11 december tot en met woensdag 13 december tot uiterlijk 22.30 uur. De overige dagen wordt er alleen overdag gevlogen.

Noodzaak Oefenen bij duisternis is noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd. De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse gevechtsvliegtuigen vindt vaak plaats in het donker.

Oefengebied

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteund door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen.

Informatie

De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. Wilt u meer weten over deze en andere vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen (Deze link gaat naar een andere website). Heeft u een vraag of ervaart u hinder van de vluchten dan kunt u dit kenbaar maken via luchtmacht.nl/geluidshinder (Deze link gaat naar een andere website)