Voorkomen van hinder eikenprocessierups

Geplaatst op maandag 22 april 2024

Bron: communicatie

Eind april, begin mei start een aannemer in opdracht van de gemeente met de preventieve aanpak van de eikenprocessierupsen. Dit betekent dat we de rupsen bestrijden voordat ze hun brandharen krijgen. Die brandharen zorgen namelijk voor jeuk en overlast. De laatste jaren waren er minder eikenprocessierupsen en daarmee ook minder overlast. Vorig jaar zetten we daarom in op een heel minimale bestrijding. Dat gaan we dit jaar ook weer doen.

Manieren van bestrijding

We bestrijden de processierups op 2 manieren:

 1. We spuiten een biologisch middel in de bomen als preventieve bestrijding. Wij doen dit alleen op de moeilijk bereikbare plekken en op locaties waar we eerder veel overlast ervaarden.
 2. Is er toch sprake van overlast? Dan gaan we de nesten van de rupsen wegzuigen.

Duurzame aanpak

De langetermijnaanpak van de eikenprocessierups richt zich vooral op het bevorderen van de biodiversiteit. Door het inrichten van bloemrijke bermen, ophangen van nestkasten en een aangepast maaibeleid wordt de leefomgeving voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals koolmezen, sluipwespen en gaasvliegen, verbeterd. Zo krijgen we een natuurlijke balans waarbij grote uitschieters in plaagdruk niet meer voorkomen.

Toch overlast? Meld het

Wanneer je overlast ervaart van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen, kun je een melding openbare ruimte (MOR-melding) (Deze link gaat naar een andere website) doen ongediertebestrijding en eikenprocessierups). Bij vragen kun je contact opnemen met onze buitendienst via 0413 - 28 19 11. Geven eikenprocessierupsen overlast op eigen terrein, dan kun je contact opnemen met een erkende plaagdierbestrijder.

Dit kunnen we samen doen

Naast de bestrijding proberen we de omgeving aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Ook dit jaar hebben we weer extra nestkasten voor koolmezen opgehangen en passen we meer biodiversiteit in beplanting en kruiden toe. Je kunt als inwoner hier ook aan meewerken. Hang bijvoorbeeld een mezenkast op in je tuin.

Wil je meer weten over de eikenprocessierups of het ophangen van huisjes, ga dan naar www.rupsen.info (Deze link gaat naar een andere website) en www.eikenprocessierups.life (Deze link gaat naar een andere website) .

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?