Subsidieloket LEADER De Brabantse Peel is officieel geopend

Geplaatst op dinsdag 23 april 2024

Sinds donderdag 18 april is het subsidieloket voor LEADER De Brabantse Peel officieel geopend. Dit loket is er voor iedereen die een goed idee heeft om zijn of haar dorp in de Brabantse Peel een nog fijnere plek te maken om te leven. Dit bestrijkt een gebied vanaf Noord-Limburg tot en met Maashorst en Land van Cuijk. Voor een toekomstbestendige Brabantse Peel is in totaal een subsidie van maar liefst 2,5 miljoen euro beschikbaar.


LEADER is een Europees subsidieprogramma dat nieuwe projecten in de Brabantse Peel helpt realiseren. Dat zijn projecten voor en door inwoners. Want wie kent zijn eigen omgeving nu beter dan de mensen die er zelf wonen? Daarom mogen zij hun projectidee indienen. Als het idee past binnen de doelstellingen van LEADER De Brabantse Peel, dan kan dit een mooie financiële bijdrage opleveren.

Begeleiding bij subsidieaanvraag

LEADER biedt niet alleen financiële steun, maar ook begeleiding. Initiatiefnemers worden begeleid van projectidee tot subsidieaanvraag. Hiervoor staan de LEADER-coördinator en de leden van de LAG (Lokale Actie Groep) opgesteld. Voor kleine ontwikkelprojecten is een subsidie van minimaal € 3.000 tot maximaal € 15.000 mogelijk. Voor grote impactprojecten is een subsidie mogelijk van minimaal € 15.000 tot maximaal € 125.000.

Laat je inspireren

De Brabantse Peel is niet het enige LEADER-gebied. Door heel Nederland zijn al veel mooie LEADER-projecten gerealiseerd. Zo opende een groep inwoners in Leusden de Ambachtshoeve, het Lerend Netwerk Boerenambachten. Hier brengen ouderen, die de landbouwambachten nog meester zijn, hun kennis over op jongeren. In Winschoten werd een oud leegstaand schoolpand getransformeerd tot kinderdagverblijf. En in Utrecht werd de app Mijn Boerderijtje ontwikkeld, waar mensen uit de stad via hun telefoon kunnen ‘meeboeren’ op het platteland.

Projectaanvraag indienen

Sinds donderdag 18 april kunnen projectaanvragen ingediend worden bij subsidieloket Stimulus. Op de LEADER-website (Deze link gaat naar een andere website) staat alle informatie die helpt om de aanvraag voor te bereiden en te zien of deze voldoet aan de voorwaarden. De Lokale Actiegroep (LAG) van LEADER De Brabantse Peel beoordeelt vervolgens of ingediende initiatieven in aanmerking komen voor de officiële subsidieaanvraag.

LEADER de Brabantse Peel wordt ondersteund door de gemeenten Asten, Boekel, Deurne, Gemert-Bakel, Laarbeek, Land van Cuijk, Someren, Maashorst, Helmond, het oostelijke gedeelte van de gemeente Meierijstad en Waterschap Aa en Maas. Innovatiehuis de Peel is penvoerder van het programma.

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?