Vanaf 1 juli kunnen rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen

Geplaatst op dinsdag 27 juni 2023

Vanaf 1 juli 2023 gaat de wet Digitale Overheid in en kunnen ook rijbewijzen worden gebruikt om online in te loggen.

Wat houdt inloggen met rijbewijs in?

Inloggen met een rijbewijs geeft in de toekomst toegang tot persoonlijke gegevens die extra gevoelig zijn. Om deze gegevens goed te beschermen willen organisaties nog meer zekerheid dat de gegevens met de juiste persoon worden gedeeld.

Inloggen met een rijbewijs met behulp van de DigiD app geeft die extra zekerheid en zorgt zo voor maximale bescherming van iemands gegevens. Het is vanaf 1 juli 2023 wel mogelijk om in te loggen met een rijbewijs, maar er is nog geen dienst waarbij inloggen op dit niveau verplicht is.

Bij rijbewijzen die worden afgegeven tot 1 juli 2023  kun je ervoor kiezen om een rijbewijs aan te vragen zonder inlogfunctie. Met ingang van 1 juli is dat niet meer mogelijk. Elk rijbewijs heeft dan een inlogfunctie, maar je kan er wel voor kiezen die niet te activeren.

Inlogfunctie activeren

Binnen 5 werkdagen na het ophalen van je nieuwe rijbewijs ontvang je een brief van DigiD met een pincode om je inlogfunctie te activeren. Dit is niet verplicht en is gratis.

Is je rijbewijs uitgegeven vanaf 26 mei 2018 tot 1 juli 2023 dan kun je een pincode aanvragen via mijn DigiD om je inlogfunctie te activeren. Zo maak je het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Hiervoor betaal je dan €3,50 legeskosten. Voor rijbewijsaanvragen vanaf 1 juli 2023 zit dit bedrag al bij de kosten in.

Voor vragen over de inlogfunctie kun je terecht bij DigiD (Deze link gaat naar een andere website)

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?