Maashorst biedt steun om geldzorgen te voorkomen

Geplaatst op dinsdag 25 juli 2023

Financiële problemen beginnen vaak heel klein. Door op dat moment steun te vragen, of (als instantie) aan te bieden, kan vaak voorkomen worden dat er schulden ontstaan. Daarom zet de gemeente Maashorst in op het vroeg signaleren van geldproblemen en meteen ondersteuning aanbieden. Daarvoor is Hans Boerman verantwoordelijk. Hij doet dat samen met onder meer  ONS welzijn, waar Lea Mommersteeg coördinator is van het programma Geld de Baas.

Geldzorgen voorkomen

“Geldzorgen veroorzaken stress, en dat beïnvloedt je leven. Het is vaak de oorzaak van andere problemen, bijvoorbeeld op het werk, in de relatie, met opvoeden of op het gebied van gezondheid. Als gemeente willen wij dat het zo goed mogelijk gaat met al onze inwoners. En geldzorgen belemmeren dat, dus we doen er alles aan om die te voorkomen”, stelt wethouder Ramona Sour (Zorg & Welzijn). 

Snel in beeld

Het is belangrijk om snel in beeld te krijgen als er zorgen zijn. Dat gebeurt meestal via het systeem waarin meteen een betalingsachterstand gemeld wordt door alle ‘vaste-lasten-organisaties’ (woningcorporaties, zorgverzekeringen en leveranciers van gas, elektriciteit en water). De gemeente is de enige die die gegevens kan zien. En dan komt Hans Boerman in beeld, consulent vroegsignalering. “Als ik zo’n melding krijg ga ik langs om met mensen in gesprek te komen en ondersteuning aan te bieden. Dan hoeven ze er niet om te vragen, want hulp vragen is het moeilijkste dat er is”, vertelt Hans.

Een bezoek werkt beter dan een brief, zoals eerst gebeurde. Hans bezoekt zo’n 50 procent van de mensen waarvan hij een melding krijgt, en met een flink deel daarvan gaat hij aan de slag. “En afhankelijk van het gesprek zorg ik voor doorverwijzing naar bijvoorbeeld een consulent schuldhulpverlening of ONS welzijn.” Als mensen uit zichzelf wat steun willen, kunnen ze ook terecht op het inloopspreekuur van Hans, elke woensdag van 9 tot 11 in de hal van het gemeentehuis in Uden.

Geld de Baas

Of bij het inloopspreekuur ‘Geld de Baas’ van ONS welzijn, waar een vrijwilliger ondersteuning biedt. Lea Mommersteeg: “Wij kunnen op verschillende manieren ondersteunen. We hebben vrijwilligers die we aan de inwoners koppelen, en die op maat individuele ondersteuning bieden. Als mensen vragen of problemen hebben met betrekking tot geld, kunnen ze op dinsdagochtend terecht bij het inloopspreekuur in het Handelshuys aan de Udenseweg. Ook hier kunnen ze gewoon binnenlopen. Ze kunnen zich ook via de website melden voor ondersteuning.”

Meer info of een steuntje in de rug nodig? Kom naar een van de spreekuren, bellen/mailen met Hans of Lea kan ook:

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?