Maashorst zet project Energiehulp voort

Geplaatst op vrijdag 13 oktober 2023

Maashorst zet het project Energiehulp ook tijdens het komende seizoen voort. Dat heeft het college van B en W deze week besloten. De Energiehulp ondersteunt huishoudens met een beperkt budget bij het verduurzamen van hun huis en helpt daarmee tegen energiearmoede. Inwoners van Maashorst die in aanmerking komen voor de Energiehulp, krijgen een uitnodiging om zich hiervoor aan te melden.

Huishoudens met een wat lager inkomen hebben sinds de energiecrisis moeite om de energierekening te betalen. Zeker als het huis slecht is geïsoleerd. De Energiehulp voorziet de inwoners van Maashorst van kleine energiebesparende maatregelen. Daarmee worden de huizen al meteen wat duurzamer. En wordt meteen ook de energierekening van de deelnemers lager. Uit onderzoek onder de inwoners die vorig jaar hebben meegedaan, blijkt dat dit al snel een besparing van zo’n 130 euro per jaar oplevert.

In de afgelopen periode zijn door de Energiehulp van Maashorst ruim 1500 huishoudens bezocht. in totaal zijn er meer dan 13.000 producten bij mensen thuis geïnstalleerd. Denk dan aan producten als ledlampen, radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen en tochtstrips. Maashorst werkt voor de Energiehulp samen met de organisatie Klimaatroute. Na aanmelden komt een adviseur van de Energiehulp op afspraak bij bewoners thuis. De adviseur bekijkt waar er op energie bespaard kan worden en doet een voorstel voor kleine energiebesparende maatregelen. Dit kost niets. De energiebesparende maatregelen worden ook direct gratis geïnstalleerd. Het verpakkingsmateriaal wordt meegenomen en duurzaam afgevoerd. Hierdoor kan de bewoner meteen profiteren van de energiebesparing. Huishoudens uit Maashorst met een bijstandsuitkering krijgen van de gemeente een brief waarna zij zich kunnen aanmelden voor de energiehulp. Dat geldt ook voor huishoudens die zelf vorig jaar de energietoeslag hebben aangevraagd en gekregen. Wethouder Ramona Sour (Zorg en Welzijn): "Afgelopen jaar hebben we met dit project 26% van de mensen die in aanmerking komen voor energiehulp kunnen ondersteunen. Dat is mooi, maar het betekent ook dat we nog bijna driekwart van onze inwoners die in aanmerking komen niet hebben kunnen helpen. We willen in de komende weken en maanden zoveel mogelijk mensen ondersteunen. Zodat we energiearmoede in Maashorst zoveel mogelijk voorkomen en bestrijden."

Hulp bij verduurzamen

“De Energiehulp van Maashorst richt zich niet alleen op voorkomen van energiearmoede. We helpen ook met het duurzamer maken van de woning”, zegt wethouder Jeroen van den Heuvel (Duurzaamheid). “Want ook met kleine maatregelen dragen inwoners actief bij aan de strijd tegen klimaatverandering.” Mensen met een inkomen tot 120 procent van het minimum inkomen (zo’n 1500 euro netto voor alleenstaanden en ongeveer 2100 euro voor gezinnen) kunnen de gratis energiehulp aanvragen. De beide wethouders roepen inwoners van Maashorst die ervoor in aanmerking komen dan ook op om zich snel aan te melden voor de Energiehulp.

Energiehulp aanvragen

Wil jij ook energiehulp? Meld je dan aan voor een afspraak via de website van Klimaatroute (Deze link gaat naar een andere website). Je kunt ook een e-mail sturen naar energiehulp@klimaatroute.nl of bellen naar 040-2094512. De medewerkers van Klimaatroute nemen dan binnen drie tot vijf werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?