Vanuit de raad: Heb veul lol, blijf zoals ge bent en geniet van een machtig moi carnaval. Alaaf!

Geplaatst op donderdag 1 februari 2024

Denk jij dat gemeenteraadsleden altijd alleen maar met serieuze, politieke zaken bezig zijn? Dat heb je mooi mis. Ook zij lopen straks de polonaise, drinken een pilsje of doen mee met de carnavalsoptocht. Want carnavallen: dat kunnen we wel in gemeente Maashorst! Elke kern, ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen tradities. Enkele raadsleden nemen je mee in hún carnaval en wat zij zo mooi vinden aan dit feest. En bovenal wenst heel de gemeenteraad iedereen een machtig moi carnaval. Alaaf!

Roel Wittenberg uit Moesland (Schaijk)

“Pas zat ik bij de pronkzitting, dan hoor je de Hofkapel spelen en dan begint het al te kriebelen. Elk jaar weer ben ik tijdens de carnaval vijf dagen onder de pannen. Vrijdag trappen we traditioneel af met het Bouwersbal. Iedereen komt direct vanuit de bouwschuur in hun bouwkleren naar de tent. Die sfeer is echt fantastisch. Ook presenteer ik samen met mijn club dit jaar op zondag de Ochtendmis, waarbij we van alles op de hak nemen wat er in ’t Moesland is fout gegaan.

Maandag loop ik met de grote optocht mee. We bouwen met ons carnavalsclub Gruwlijk Locht elk jaar een wagen. Vorig jaar werden we tweede, nu gaan we uiteraard voor de eerste plaats. Wat ik zo mooi vind aan het Moeslandse carnaval? De grote optocht. Elk jaar komen er rijen dik bezoekers op af uit heel de regio. Alle wagen worden met de hand aangetrokken en alleen wagens uit het eigen dorp doen mee. Dat zie je nergens anders en dat maakt mij bijzonder trots.”

Maarten Prinssen uit Knoerissenrijk (Uden)

“O ja, carnaval. Dat is het mooiste mensenfeest dat er bestaat. Normaal zit iedereen in zijn eigen bubbel, maar met carnaval ontmoet iedereen elkaar. Prachtig vind ik dat. Het Knoerissenrijk heeft hierin een regiofunctie: meer dan 15.000 mensen weten het feest in ons dorp te vinden en dat zijn niet alleen maar Udenaren. Ondanks deze grootte, blijft het feest warm, gemoedelijk en herkenbaar, voor jong en oud. Dat vind ik echt een kracht van de carnaval in het Knoerissenrijk.

Mijn carnaval begint donderdagmiddag al, want dan ga ik samen met mijn dochter naar Den Bosch. Op zaterdag delen we met 120 vrijwilligers Knoerische Knuffels uit. We gaan dan in duo’s langs bij mensen die ziek of eenzaam zijn om ze een hart onder de riem te steken. We leggen ruim 400 bezoekjes af en dat zijn zulke dankbare momenten! Op zondag zing ik als oud-prins mee in de Latijnse mis en dinsdag eindig ik de carnaval met een culinaire fietstocht in boerenkiel. Mijn boodschap: geniet en blijf zoals ge bent!”

Ton de Vroomen uit Pieperland (Volkel)

“Ik heb jaren volop meegedaan aan de carnaval. Tonproaten tijdens de pronkzittingen, meedoen met de optocht, iedere avond op pad. Dat fanatisme is er af, maar ik probeer nog steeds de carnaval mee te pikken. Door de optocht te kijken en naar de boerenbruiloft te gaan. Tijdens die bruiloft wordt er flink de draak gestoken met het stelletje dat wil trouwen, door vrienden, familie en clubs. En als er geen bezwaren meer zijn, dan mogen ze met elkaar trouwen. Het spel, die humor. Dat maakt het leuk.

De kracht van carnaval is dat je een paar dagen onbekommerd lekker los kunt gaan: even hossen en gek doen, de narigheid in de wereld vergeten. Het maakt ook niet uit wie je bent, het feest is er voor en van iedereen. Dat merk ik ook heel sterk in Pieperland. We zijn een hechte gemeenschap en vieren het feest samen, met heel het dorp. Van dat gevoel geniet ik enorm en dat gun ik iedereen. Vergeet dus vooral niet om carnaval te vieren!”

De gemeenteraad bespreekt onderwerpen en neemt beslissingen namens alle inwoners die gestemd hebben. Dan is het logisch dat inwoners tussentijds ook kunnen zien wat de raad allemaal doet. Daarom deelt de raad regelmatig achtergrondverhalen, zoals deze. Zo kun jij, als inwoner van onze mooie gemeente, eenvoudig een kijkje nemen in de keuken van de gemeenteraad. Veel leesplezier!

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?