Vanuit de raad: “We zijn erg blij dat jongeren zoals jij ons weten te vinden”

Geplaatst op woensdag 14 februari 2024

De gemeenteraad ontvangt niet vaak een bericht van de jeugd. Jammer, vindt de raad, want de gemeenteraad is er óók voor de jeugd. Blij waren ze dan ook toen scholiere Guusje Riswick van het Udens College hen mailde met de vraag of ze mocht inspreken. Deze maand was het zover. Hoe kwam ze bij de raad terecht? Wat was haar wens en hoe vond ze het om in te spreken? Je ontdekt het hier.

Het begon allemaal met een schoolopdracht van het Udens College. Guusje Riswick kreeg samen met al haar klasgenoten van 2Havo/VWO de opdracht om te onderzoeken waar in hun directe omgeving kansen lagen om een chillplek te maken. “Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap bestaat namelijk 150 jaar en zij moedigde ons aan om op een creatieve manier naar onze omgeving te kijken,” legt Evelien Naterop, de aardrijkskundedocente van Guusje, uit.

Een plek voor iedereen

Haar leerlingen kwamen met maar liefst 22 ideeën. “Wij proberen vakken altijd met elkaar te verbinden. Daarom hebben we in het kader van het vak ‘Burgerschap’ een fictieve raadsvergadering gehouden waarin leerlingen de beste drie ideeën voor een chillplek presenteerden. Vier fictieve fracties mochten vervolgens stemmen welke ideeën het beste waren en dus gepresenteerd mochten worden aan de échte gemeenteraad.” Het idee van Guusje kwam als één van de winnaars uit de bus.

En dan staat Guusje ineens écht in de raadzaal: dertien jaar oud, met de microfoon vlak bij haar mond en bijgestaan door twee vriendinnen, die vlak naast haar staan. Zonder een spoor van spanning presenteert ze haar idee. Ze wil graag dat de speelplek bij het Moleneind verlichting krijgt, dat de jeu de boulesbaan onkruidvrij wordt gemaakt en dat er meer prullenbakken en picknicktafels komen. “Dan wordt het een fijnere plek voor de oudere jeugd, maar ook voor gezinnen en ouderen. Want die komen er ook,” zegt ze.

Een groot applaus

Als Guusje klaar is, ontvangt ze van de raad een groot applaus. Veel raadsleden grijpen ook de kans om haar een vraag te stellen en haar een compliment te geven. Karin Francken, plaatsvervangend voorzitter van de commissievergadering, tovert op het eind namens heel de raad ook nog een bedankje tevoorschijn voor, “Heel knap dat je hier zo in de grote zaal tegenover allemaal onbekende mensen je idee hebt gepresenteerd. Als raad zijn we erg blij dat jongeren zoals jij ons weten te vinden.”

Hoe Guusje zelf terugkijkt op dit avontuur? “Eerlijk gezegd vond ik het in het begin maar een saaie opdracht. Maar dit was leuk om te doen. En ik heb ook meer geleerd over de politiek en de partijen. Hoe ideeën een plek krijgen. Het is nu wat duidelijker geworden voor mij.” Of haar wensen ook echt uitgevoerd worden? Dat is nog niet zeker. “Maar ik ga wel in gesprek met de wethouder, dus we zijn weer een stap verder. En het idee alleen al dat mijn idee écht uitgevoerd kan worden, dat vind ik tof.”

De gemeenteraad bespreekt onderwerpen en neemt beslissingen namens alle inwoners die gestemd hebben. Dan is het logisch dat inwoners tussentijds ook kunnen zien wat de raad allemaal doet. Daarom deelt de raad regelmatig achtergrondverhalen, zoals deze. Zo kun jij, als inwoner van onze mooie gemeente, eenvoudig een kijkje nemen in de keuken van de gemeenteraad. Veel leesplezier.

Meer nieuws

 • 31 oktober: informatiebijeenkomst voor belanghebbenden

  9 okt 2023 - De gemeente Maashorst houdt een informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

 • Ontwerp-omgevingsvisie voor Maashorst

  21 jul 2023 - Vanaf half augustus ligt de concept-omgevingsvisie van Maashorst ter inzage. Daar heeft het college van B en W van Maashorst heeft gisteren mee ingestemd. Inwoners kunnen vanaf dan ook een zienswijze indienen.

 • Meepraten over de omgevingsvisie

  11 nov 2022 - De gemeente Maashorst is bezig met het opstellen van een Omgevingsvisie. We vinden het belangrijk om daarvoor input op te halen bij de inwoners van onze gemeente en organiseren daarvoor diverse bijeenkomsten.

 • Bekendmaking Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) ter inzage

  14 okt 2022 - Burgemeester en wethouders van de gemeente Maashorst maken bekend dat op basis van het college-besluit van 13 september 2022 de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), op basis van de wet mili-eubeheer, met ingang van 13 oktober 2022 gedurende 4 weken, dus tot en met 10 november 2022 ter inzage ligt.

Meer nieuws

Hoe tevreden ben je over deze pagina van de website?